Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een persoonlijke begeleiding voor aanstaande ouder(s). De begeleiding wordt op jullie wensen/behoeften/achtergrond afgestemd om het natuurlijke proces van zwangerschap, bevalling en ouderschap te steunen en ontwikkelen. Ook wanneer deze periode minder vanzelfsprekend verloopt. In de begeleiding gaat het niet om "technieken leren" maar aan den lijve ervaren en ontdekken wat bij jullie past. Samen omgaan met jullie nog ongeboren kindje, de veranderingen in de zwangerschap en een omgang zoeken met weeën en pijn rondom de bevalling.

zwangerschap

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is bouwen aan het fundament van ouderschap

De hoofdmoot in de begeleiding is het aanspreken van de (tast)gevoeligheid bij jullie als ouders. Voelend je kindje ervaren in de aanraking. De emotionele vertedering die een ongeboren kindje opwekt, brengt wetmatig een versoepeling van het lichaam. Er ontstaat dan een andere spanningsregulatie vanuit de hersenen in de spieren. Hierdoor worden de buik en bekkenbodem van de aanstaande moeder in de goede actieve spanning gebracht, waardoor de zwangerschap en de baring soepeler kan verlopen.

zwangerschap

Doel

De begeleiding is gericht op:

- De aanstaande ouders steunen in het ontdekken van: "wie is dit kindje"? Vanuit voelend huidcontact samen tastend ontdekken en ervaren: "Wie is dit kleine mensje wezenlijk?" Wat vindt hij/zij fijn of juist niet fijn? Zo kunnen jullie groeien in de basis van de verbinding tussen ouders-kind, de hechting. Samen zoekend op pad gaan in affectief bevestigend contact tijdens de zwangerschap.

- De ouder(s) begeleiden in de fysieke veranderingen rondom de zwangerschap. Fysiek is de moeder voortdurend aan het veranderen, dit vraagt van haar om balans te zoeken in haar houding en beweging. Haar partner kan hierin letterlijk en figuurlijk steunen en ook helpen dragen. Dus het liefst "handen uit de mouwen" voor de vader/partner!

- De kwaliteiten van de ouders onderling. Elkaars krachten bewust krijgen en oefenen zodat jullie meer samen de bevalling kunnen aangaan met zijn moeite en pijn. Weten hoe je als ouders het samen goed kunt krijgen/hebben is ook van belang voor de eerste tijd na de bevalling met al zijn "nieuwigheden".

zwangerschap

Duur

De begeleiding bestaat uit 5 a 7 sessies voor de geboorte. De eerste keer na de geboorte (rond 6 weken) is gratis. Indien gewenst kan de begeleiding nog 1 a 3 x worden vervolgd. Het eerste jaar is vol veranderingen, hoe vinden ouders en kindje met elkaar een nieuw evenwicht?

Kosten

€85,00 per keer en duurt 1-1,5 uur. De begeleiding wordt niet vergoed door ziektekostenverzekeraars. Aan het eind van de eerste sessie besluiten ouders en begeleider samen of deze begeleiding voor ieder passend is. Bij een ja, is mijn ervaring, is de haptonomische zwangerschapsbegeleiding een waardevolle investering in het ouder- en partnerschap.

Starten

De begeleiding begint wanneer ouders dat willen, of rond de 16 tot 18 weken wanneer het kindje te voelen is.

Ervaring

"Omdat wij in verwachting waren van onze dochter, zochten wij iets om ons gezamenlijk hierop voor te bereiden. Uiteindelijk kwamen we bij haptonomie en Yvonne uit. Yvonne liet ons van begin af aan duidelijk inzien wat het verschil is wanneer je in je hoofd of in je lichaam bezig bent. In de basis hoort dit in balans te zijn en met name bij een bevalling reageer je vanuit je lichaam. Wij hadden beide de neiging om vooral vanuit ons hoofd te reageren. De essentie van al onze gesprekken was om weer terug te komen in die lichamelijke basis en vanuit daar te voelen. Yvonne leerde ons om te gaan staan in onze komende bevalling en uit te zoeken wat wij daarin beiden prettig vonden. Dit is ingewikkelder dan je denkt, omdat een bevalling iets nieuws en groots is. Yvonne confronteert om iets duidelijk te maken en verzacht om vertrouwen te creëren. Dit traject heeft ons heel erg geholpen. De bevalling liep goed, mede door juist dat vertrouwen in ons zelf. Na de geboorte van ons dochtertje gingen we nogmaals bij Yvonne langs, waarbij ze vooral keek naar de interactie tussen ons drieën. Zij besprak wat het met ons deed nu er een nieuw familielid bij was en hoe we de balans tussen hoofd en lichaam aan haar door kunnen geven. Al met al was het niet alleen een goede voorbereiding op de bevalling, maar ook een versterking van onze relatie en een verbreding van jezelf. Wij raden dit traject aan, voor stellen die behoefte hebben aan een sterke basis bij het aantreden van zo’n grote, maar mooie verandering in het leven." Al met al was het niet alleen een goede voorbereiding op de bevalling, maar ook een versterking van onze relatie en een verbreding van jezelf. Wij raden dit traject aan, voor stellen die behoefte hebben aan een sterke basis bij het aantreden van zo’n grote, maar mooie verandering in het leven."

Stephan & Stephanie Emmerich

Interessante Podcast

Tot Slot

Meer achtergrondinformatie kan je vinden bij mijn vakvereniging VHZB.